neděle 18. října 2015

Kniha Veganská kuchyně je více než jen kuchařkou


Autorky: Joni Marie Newman, Gerrie Lynn Adams
Název knihy: Veganská kuchyně
Rok vydání originálu/česky: 2014/2015
Počet stran: 176
Kde sehnat: Nakladatelství Synergie

Přiznávám, že další recenze mi trvala hodně dlouho, a mohla bych napsat x důvodů, proč jsem se k ní dostala až teď, ale spíše půjdu rovnou k věci. Knížka Veganská kuchyně je další z dílny nakladatelství Synergie, proto se grafika obálky a počet stránek nese v podobném duchu jako u předchozích knih, např. Zelená kuchyně.

"Tahle kniha je věnována lidem, kteří chtějí změnit svět: Pro své zdraví a pro dobro zvířat, s nimiž sdílíme tuhle planetu, která je naším domovem." 

Jak již toto věnování napovídá, v knize najdete všechny roviny veganství. Popisuje, že nejde jen o zdraví člověka, ale také planety a hlavně životy zvířat. Myslím, že na tuto stránku někteří vegani zapomínají. V úvodu, jak je zvykem, vypráví své životní příběhy obě autorky. Je zajímavé, jak každou z nich dovedlo k veganství něco jiného. Obě pochází z Ameriky, takže spousta údajů je založeno na tamějším životě.

Kapitola první je zaměřena na veganství z hlediska zdraví a potravin, které do svého těla dostáváme. Mluví se zde o GMO, nadměrně zpracovaných potravinách, tzv. frankenfoods (např. kuřata a dojnice nadopovaná růstovými hormony a antibiotiky), nebo o zásadité stravě. Zaměřuje se také na mýty, které o jídle kolují. Jak to tedy se sójou, mlékem nebo proteiny je? O tom docela přesvědčivě autorky píší na základě různých vědeckých poznatků a životních zkušeností. Je tu také zmínka o potravinářském průmyslu ve vztahu k vládě a jiným rozhodujícím organizacím. Závěr kapitoly je věnován radám, jak s veganstvím začít, a možná vám pomůže i 10 kroků, podle kterých můžete svému tělu odlehčit a nastartovat jej na zdravější cestu. Se všemi jsem víceméně souhlasila, ale je pravda, že málokdo, včetně mě, je dokáže zařadit do svého životního stylu. Například jíst 3-5 porcí ovoce denně a jíst jen celozrnné potraviny, je myslím něco, na čem musím opravdu zapracovat.

Druhá kapitola ukazuje dopad živočišné výroby na životní prostředí. Nejde jenom o znečištění vod, ale také o ničení deštných pralesů, plýtvání vody nebo spotřebu fosilních paliv. Přijde mi, že naše planeta má hodně tuhý kořínek, když všechny tyto zásahy lidí dokáže přežít. Nejedná se však jenom o hospodářská zvířata chovaná za účelem spotřeby, ale také chov ryb a mořských plodů se neobejde bez negativních dopadů. Šokovala mě informace o spotřebně vody, kdy na produkci 1 kg hovězího masa je třeba cca 19 000 litrů vody, a oproti tomu při vypěstování 1 kg sóji je to 1 900 litrů a u 1 kg pšenice se spotřeba snižuje na 190 litrů. 

Je opravdu veganská strava drahá? Této otázce se věnuje kapitola třetí. Líbí se mi, že zde autorky zastávají stejný názor jako já, a to ten, že pokud vaříte ze základních surovin, zajistí vám to plnohodnou zdravou veganskou stravu. A přesně, jak dále zmiňují, zkuste si k hamburgru z McDonaldu připočítat cenu za inzulin, léků na krevní tlak apod. a zjistíte, že jste na mnohem větších částkách, než které si představujete, že vegani zaplatí. Hodně se zde odkazují na pěstování vlastního jídla a využívání farmářských trhů, bedýnkového systému a komunitních zahrad. K tomuto tématu je na konci kapitoly napsaný krásný příběh Andrei Crawford, která založila rodinnou farmu Kenter Canyon Farms, jež pěstuje po celý rok saláty, bylinky apod.

Další kapitola je jen pro opravdu otrlé. Líčí totiž pravdivý obraz toho, jak se s hospodářskými zvířaty zachází. Jak se kuřata vykrmují, aby se za pouhých 6-7 týdnů života dostala na jatka, nebo jak se rančeři chovají ke svému dobytku, aby jej nakonec prodali v aukci. Každý popis utrpení jistého druhu má však i svůj malý pozitivní příběh zachráněného zvířecího života.

Pátá kapitola je praktickým průvodcem nakupováním a zásobováním začínajícího vegana. Provází jej i seznam živočišných přísad, které se můžou vyskytovat v potravinách, a na první pohled byste netušili, že se jedná o tu špatnou, např. stearan hořečnatý, glyceridy, vitamín A... Vypsané jsou zde i možné náhražky za mléko, sýry nebo vajíčka. Bohužel většina z nich u nás nejsou dostupné, ale ani tak ČR nestrádá. Samozřejmě nesmí chybět výčet základních surovin pro přípravu veganských jídel.

A konečně šestá kapitola, která obohacuje knihu skvělými recepty. Od snídaní, hlavních chodů až k chuťovkám a sladkým jídlům. Všechny jsou doplněny o upozornění na alergeny, přidané soli a oleje, údaje o množství porcí a také o tzv. Veggie tip (tj. krátké informace, které mohou pomoci nebo jsou zábavné).

Na konci naleznete také vzorové menu a jídelní plány. Vše uzavírá zmínka o produktech testovaných na zvířatech spolu s obrázky symbolů pro označení těch, které jsou "cruelty free".

Kniha se mi velmi líbí, hlavně z důvodu její jednoduchosti a upřímnosti. Je v ní obsaženo vše, co by měl začínající vegan vědět. V podstatě se jedná o takového průvodce, který vám ukáže všechny aspekty tohoto životního stylu. Myslím, že je vhodná nejen pro začátečníky, ale díky receptům potěší i dlouholetého vegana.


Claireh

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)

Žádné komentáře:

Okomentovat