neděle 9. srpna 2015

Vegan pregnancy: vtipné a ucelené pojednání o veganském těhotenství

 
Autor: Sayward Rebhal
Název knihy: Vegan pregnancy: Survival guide
Rok vydání originálu: 2013
Počet stran: 116
Kde sehnat: v e-shopu Nejlevnější knihy nebo na Amazonu
 
O malém počtu knih o veganství v těhotenství a období kojení jsem již psala. Proto jsem své obzory v hledání rozšířila i na ty anglicky psané. A hned mě zaujal americký bestseller Vegan pregnancy: Survival guide od vědkyně a spisovatelky z Kalifornie Sayward Rebhal. Vede mimo jiné také svůj blog BonzaiAphrodite, kde najdete spoustu zajímavých informací, recepty a rady. Pracuje jako spisovatelka na volné noze, je certifikovaný Vegan Lifestyle Coach a studuje na postgraduálním studiu vývojovou biologii. Do toho všeho zvládá vychovávat svého pětiletého syna.

Dozvíte se tu o všech strastech a radostech nejen veganského těhotenství a období kojení. Jde vidět, že Sayward posbírala nepřeberné množství informací a čtenářům je dokáže vtipným způsobem podat. Kniha začíná tím, co všechno je obecně nutné, když žena zjistí, že je těhotná, např. přestat kouřit, pít alkohol a kávu, začít užívat vitamíny (dokonce zmiňuje, které jsou v USA veganské), sehnat si veg-friendly gynekologa, začít s pestrou a zdravou stravou, nechat si zjistit krevní obraz a v neposlední řadě fotit si rostoucí bříško.

Další kapitola se věnuje výživovým doporučením a důrazně upozorňuje na hlídání si množství určitých "rizikových" vitamínů a minerálů. Stejně jako v Česku dostanete v Americe otázku: "A kde vezmeš bílkoviny?". Spisovatelka vysvětluje, že bílkovin máme každý ve stravě nadměrné množství a zároveň zmiňuje rostlinné zdroje, kde je jich velké množství - jak píše, je to "easy beas-y". Zabývá se také sacharidy, tuky, vitamínem B12, vápníkem, vitamínem D, kyselinou listovou, železem, zinkem a omega 3 mastnými kyselinami.


V třetí kapitole se věnuje problémům, jež se v těhotenství vyskytují, např. nadýmaní, otoky, zácpa, bolesti hlavy, ranní nevolnosti. Nabízí různé způsoby, jak je zvládnout - bylinkami, homeopatiky, veganskými potravinami atd.

Čtvrtá kapitola poskytne rady ohledně přípravy na porod a odjezd do porodnice. Zmiňuje hlavně správné informování doktorů o veganské stravě nebo přípravu předem připravených hlavních jídel. Jsou zde také vyjmenovány "čisté potraviny", které lze konzumovat při porodu.

"None of us live in vegan bubble wonderland." Tak začíná kapitola s číslem pět, a jak první věta napovídá, je zde výčet klasických otázek na těhotnou veganku.
"Sooo, you aren't going to stay vegan, right?" - Taaakže... nezůstaneš vegankou, že ne?
"Breast milk is milk so it's not vegan, right?" - Mateřské mléko je mléko, takže není vegan, ne?
"How do you get enough protein/calcium/iron?" - Jak získáš dostatek bílkovin/vápníku/železa?

Každou z těchto i dalších otázek rozebírá podrobněji a navrhuje možné odpovědi. Zde také řeší na veganských fórech často probírané téma, a to, jak plánovat rodičovství s konvenčně stravujícím se partnerem.


Druhá část knihy je věnována období po porodu. Mimojiné zde popisuje tzv. placentophagy, což je zpracování placenty na koktejl, do pilulek nebo její konzumace v syrovém stavu, která má úžasné účinky, jak na rychlé zahojení dělohy, tak i na doplnění živin a energie po porodu. Na konci šesté kapitoly také najdete výpis bylinek pro léčení těla a mysli vhodné pro kojící matky.

V sedmé kapitole pak zdůrazňuje nezpochybnitelné výhody kojení a jaké živiny jsou potřeba v tomto období doplnit. Ke všem informacím jsou na konci knihy vypsány potřebné odkazy a citace.

Na to, že se jedná o maličkou knihu (což mě při vyzvednutí na poště překvapilo), je plná užitečných informací psaných velmi vtipnou a odlehčenou formou. Myslím, že až jednou otěhotním, budu ji stále nosit u sebe a hltat její řádky stále dokola. Přesně taková kniha totiž v ČR zoufale chybí. Snad se brzo najde někdo, kdo tak komplexně a s radostí podobný zázrak napíše. Zatím Vegan pregnancy můžu doporučit všem, kteří ovládají anglický jazyk alespoň na střední úrovni (se slovníkem v druhé ruce to zvládne i začátečník).


Claireh

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat