neděle 26. července 2015

Horská chata Antarik - pobyt v přírodě a veg(etari)anská kuchyně v jednom


Protože jsme měli naplánovanou týdenní dovolenou, rozhodovali jsme se, kam vyrazit, aby ubytování bylo vegan friendly. Chtěli jsme být někde v přírodě a zůstat na území naší republiky. A Klárce se podařilo najít jedinou vegetariánskou chatu v ČR, která navíc vaří i pro vegany či bezlepkáře. Nese název Antarik, což znamená "místo mezi nebem a zemí", a nachází se osamocena v Beskydech v nadmořské výšce 740 metrů, jen kousek od hranic se Slovenskem.

Prvotní dojmy

Po příjezdu jsme byli lehce zklamaní vnějším stavem budovy - a taky nás trochu překvapilo, že tam bylo ticho, prázdno, nikde ani noha. Až po vstupu dovnitř jsme narazili na slečnu z recepce, jež nás uvedla ubytovat se na pokoj. Uvnitř už byly dojmy podstatně pozitivnější - zrekonstruované pokoje i společenské prostory s jídelnou včetně terasy s velkými, masivními stoly a výhledem do krajiny.

Chata je inspirována životem Sri Chinmoye, což byl indicko-americký myslitel a duchovní učitel. Proto u jižního, tedy zadního, vstupu najdete jeho sochu, vně budovy zase obrazy a citáty, na recepci se dají zakoupit motivační karty. V knihovničce, kde jsou k zapůjčení knihy všech možných žánrů, byla některá jeho díla.

Jak to tam vypadá a kam se v okolí vydat

V areálu Antariku jsou hřiště na malou kopanou či házenou, basketbal nebo volejbal. Dále spousta laviček s pohodlným usazením, ohniště, tzv. kozí vrch, což je místo, kde volně pobíhají čtyři kozy, malý bazének, pískoviště s prolézačkou pro děti, houpačky (jedna je vyrobena z požární hadice upevněné mezi dvěma stromy, která se stala mojí oblíbenou :)) nebo třeba totem. Ubytovat se lze buď uvnitř hlavní budovy, nebo v malých chatkách bez sociálního zařízení. My vybrali to "nejluxusnější", co bylo na výběr, tedy pokoj s ložnicí, předsíní a koupelnou se záchodem (viz fotky). Pokud by vás zajímalo, tak tam nenajdete lednici či televizi, je to spíše stroze zařízené, ale nám nic nechybělo. K dispozici je i wifi síť, která je ale slabá a paradoxně nejvíce fungovala venku u bazénu, ač správně měla mít pokrytí všech místností.

V okolí je možno se vydat na spoustu výletů, k výběru vám pomohou brožurky a mapy, které jsou k dispozici. My si kupř. vyšli na rozhlednu umístěnou na Čubově kopci nebo do Pulčínských skal. Oba cca 15kilometrové výlety pokryly celé odpoledne a zvládnout by je měli (s možnými boláky na nohách) i příležitostní turisti jako my. Na výběr jsou ale i podstatně náročnější trasy v délkách 25 nebo i 40 km. V zapadlejších koutech se vyskytují chráněné šelmy jako medvědi, rysi či vlci. Je však téměř nemožné se s nimi potkat, lidem se (prý) vyhýbají.

A co jídlo?

Co se týká jídla, byli jsme s provozními dohodnutí na veganské plné penzi. Svačiny jsem si obstarali sami v podobě předem nakoupeného čerstvého i sušeného ovoce, oříšků a různých tyčinek (viz fotka pod článkem), ale je možné si je připlatit. Snídaně byla formou švédského stolu a díky tomu, že jsme tři ze čtyř dnů byli ubytováni sami, jsme se nemuseli bát, že by se nám pod ruku dostalo něco živočišného. Každé ráno byla jiná podomácku vyrobená kaše - např. jáhlová, pohanková nebo rýžová. Dochucené byly směsmi semínek, rozinek, popřípadě ovocem. Také tu byly různé domácí pomazánky (na žampionovou jsme si museli vzít recept, jak moc nám chutnala), chleba, zelenina a ovoce. K pití jsme měli na výběr instantní kávy (i bez kofeinu), meltu, Caro nebo pytlíkové čaje. Na dochucení tu bylo sušené sojové mléko nebo samozřejmě cukr.

K obědu byla vždy polévka a hlavní chod, k večeři pak stejně vydatná porce, avšak bez polévky. Níže se můžete mrknout, co jsme měli.
Pondělí: na večeři bulgur se žampionovou omáčkou.
Úterý: k obědu cukeťáky s bramborem, pečenou dýní, květákem a cibulkami; na večeři lečo s bramborami, uzeným tofu a fazolemi. Navíc jsme si zaplatili čokoládovo-avokádový dezert s malinami.
Středa: k obědu špagety s houbami a uzeným tofu; na večeři rýže se zeleninou a kešu oříšky.
Čtvrtek: k obědu byl květák na mozeček s rýži; na večeři svíčková omáčka s těstovinami a uzeným tofu. Navíc jsme si zaplatili malinovou zmzlinu.
Polévky se podávaly zeleninové, nejvíce nám zachutnal brokolicovo-hráškový krém.

Porce, jak jsem zmínil, nám servírovali velké - na nás až moc, bývalo nám pak těžko. Ale chutnalo nám (s výjimkou květáku na mozeček). Záporem ale bylo to, že se suroviny dost opakovaly. Nevíme však, zda to bylo tím, že jsme byli první dny jedinými hosty, a proto chtěli kuchařky vše spotřebovat do posledního kousku, aby se neplýtvalo. Což je na jednu stranu z ekologické stránky chvalitebné, ale strávníky to nepotěší.

Jak hodnotíme pobyt

Personál chaty byl příjemný a přátelský, prostředí klidné a harmonické - tedy do doby, než přijeli druhého rána dělníci, kteří začali se stavbou venkovní terasy podél pokojů. Je znát, že se na budově a jejím okolí stále pracuje a probíhá modernizace, a chápeme, že to nelze provádět mimo přítomnost hostů, ALE čekali bychom, že nás provozní buď přemístí do jiného pokoje (dělali nám přímo pod okny), anebo nám udělí slevu. Ani jedno se bohužel nestalo. Ono když jste celé odpoledne na výletě, tak se to ještě jakž takž přežít dá, ale pokud chcete relaxovat jako my poslední den pobytu v bezprostředním okolí, jsou zvuky motorovky, míchačky a brusky nepříjemné a námi chtěný klidný pobyt nám dost narušily.

Kdybychom měli hodnotit pomocí hvězd, Antarik by od nás dostal tři a půl z pěti. Na výsledku se totiž podílí mnoho proměnných - od počtu hostů (nám vyhovovalo, že jsme tam byli takřka sami) přes jídelníček, pokud bychom se zdržely více dnů (zda by se opakoval), až po ony případné práce narušující ticho. A to nepočítáme vlivy počasí, které vám buď může přát a vy celé dny strávíte venku, nebo program zcela narušit.

My tajně doufáme, že podobných ubytování určených pro nás vegany přibude, protože výběr je opravdu bídný. Takže pokud máte chuť spojit chození po horách s tím, že se vám nechce vařit, horská chata Antarik by měla být tou správnou volbou.


Více infa včetně cen pokojů, kontaktů či nabídky služeb najdete přímo na webu chaty Antarik.
















































Jonash & Claireh

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Koukám, že jste dorazili na dovolenou těsně po naší svatbě ;-). Ještě jdou vidět na fotkách pozůstatky výzdoby ;-). Pěkně napsáná recenze, krásné fotky, nádherný pár :-D

Unknown řekl(a)...

Děkuji za recenzi, chystali jsem se tam před rokem, ale nějak to padlo, tak možná jindy. Jěště bych se zeptal, jestli je tam možnost schovat dovezená kola a jestli je kolem chaty nějaká hrazda nebo nějaké to železo na zvedání jako kompenzace po výletu :-)? Chinmoy to měl, mimo jiné, taky rád :-).
S pozdravem Alan

Okomentovat