sobota 20. června 2015

Fotoreport: Veggie Parade 2015

Dnes, tedy 20. června, proběhl již 7. ročník akce Veggie Parade, což je pokojný pochod za práva zvířat. Tématem pro letošek byla ekologie, s níž jde živočišná výroba ruku v ruce, neboť nemalou měrou přispívá ke znečištění planety. Je to dokonce více než celosvětová doprava.

Průvod, na kterém se sešly stovky lidí, začal po společném fotografování ve 14:30, když se dav se spoustou transparentů vydal od výlezu ze stanice Muzeum přes Václavské náměstí. V přední části byli organizátoři s megafonem, na jejichž popud se křičela různá hesla jako kupř. "Kočka, pes i kráva - mají stejná práva!", "Neničíme planetu - pro krvavou kotletu!" nebo "Jatka, haly, klece - tak nikdo žít nechce!". Akce vyvolala patřičnou pozornost okolí a fotili si ji a natáčeli nejen lidé "zevnitř", ale i spousta cizinců a jiných přihlížejících. Sem tam se někdo drze smál či rozčiloval ("Oni mi jako budou tvrdit, že prase je prej chytřejší než pes...!"), jinak vše za dozoru policie, která pozastavila na několika místech dopravu, probíhalo v pořádku. 
Přes Staroměstské náměstí se došlo na Náměstí republiky, kde byl přednesen manifest jak v českém, tak anglickém jazyce. Po této krátké pauze se dav v čele s vozidlem opatřeným soundsystémem přesunul přes Štefánikův most a Letnou do Stromovky, kde byl cíl cesty. Tam na dorazivší čekaly veganské stánky s občerstvením, kde si každý přišel na své. Výběr byl opravdu velký. Také zde měly stanoviště organizace jako Česká veganská společnost, OBRAZ - Obránci zvířat, Greenpeace, Svoboda zvířat, Farma Naděje, Food Not Bombs, Útulek Tibet nebo Otevři oči.
K dispozici byla spousta propagačních materiálů a také různé předměty s veg tematikou jako trika, tašky, odznaky apod. Leckdy šel výtěžek na dobrou věc. Připraveny byly též dvě přednášky (Ekologické aspekty spotřebitelství nebo poměrně dobře známé Nízkorozpočtové veganství od Pavla Houdka, které je ke zhlédnutí z dubnového VeganFestu také na YouTube). Vše měl dle dostupného programu zakončit koncert interpretů Presento, Suvereno a DJ Sklicko, my však docela unavení (a nacpaní) odcházeli už v průběhu podvečera.

Na Veggie Parade jsme byli prvně, tak nemůžeme srovnávat s loňskými ročníky, ale akce se nám líbila, byla přátelská a pozitivně laděná. Hlavně patří velký respekt organizátorům, protože vzít si na triko takovouhle událost, to není rozhodně nic jednoduchého. Určitě je to stálo nejedny nervy. Díky!


(Pro zobrazení galerie klikněte na některou z fotek.)






































Jonash & Claireh

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Stejk je stejk, ten si nějakými hipíky sebrat nenechám.

Anonymní řekl(a)...

↑blbost↑
Bylo to tam skvělý. Super :)

Anonymní řekl(a)...

Maso je základ stravy. Nějaký zoofilní šílenci jsou každýmu normálnímu člověku k smíchu. Takovej pečenej bůček, krvavej steak, hovězí guláš... to jsou pochoutky. Ne to vaše zelí. A nejlepší na tom je, že s tím nic nenaděláte.

Unknown řekl(a)...

↑ Zoofilní šílenec jsi spíš ty, když zneužíváš zvířata :D Typická česká zaprděnost, žít z minulosti, že nic nemá cenu, radši zůstat ve své komfortní zóně atd. A hejtovat jako anonym. How cool is that? :D Ale jinak díky za komentář, pobavil. Pěknej den.

Anonymní řekl(a)...

Proč by nic nemělo cenu? Maso je chutná věc, strava součanosti i budoucnosti. Navíc každej pořádnej chlap jí maso. Okusovat okruky můžou jen rachitický parodie na chlapa nebo umělýma látkama nahonění frajeři, co se pak prsí jak jsou vegan a in.
Jméno si tu ofc psát nebudu, protože vegani jsou jako všichni ostatní fanatici agresivní sebranka.

Unknown řekl(a)...

↑ Na to můžu říci jen to, že tihle chlapi mi teda "pořádní" přijdou až až: http://www.vegan-fighter.com/cz-vegan-fighters.html. A nejen chlapi. Spousta vrcholových sportovců je vegany či vegetariány, a nevypadá, že by strádali. Stačí hledat. Ale pokud omezeně myslíš, že bílkoviny jsou jen v mase, tak pak chápu, odkud vítr vane. Nicméně je zbytečné se hádat, ty, hrdinný anonym, si žiješ po svém a o jiném úhlu pohledu tě nepřesvědčíme, stejně jako vegani si žijou tím, čemu věří oni. Ono až nás tu bude tolik, že zvířata nebudou pro nasycení stačit (v roce 2050 nás podle odhadů může být až 10 miliard), tak si okurku dáš ještě rád :D Bohužel to vypadá tak, že nemáš informace a nevíš, jak vypadá vyyvážený jídelníček - když žít se dá jedině s masem (ač se ještě v první půlce 20. století jedlo třeba jen jednou týdně, za války ani to, je věc druhá). Jediný účel tvých příspěvků vidím v tom nás nasrat. Jenže to má opačný efekt, spíš shazuješ sám sebe. Ale nikdo neví, kdo jsi, takže dobře zvolená strategie :)
Pokud nemáš nijaký pádný argument, tak už prosím nekomentuj. Ztrácíme čas oba. Čau. J.

Anonymní řekl(a)...

Zoofilní šilenci? Maso je základ?
Haha.. Pobavilo...
Zvíře=žijící bytost, která dýchá, má duši, skládá se z kostí, masa a krve, vnímá bolest
Člověk=žijící bytost, která dýchá, má duši, skládá se z kostí, masa a krve, vnímá bolest
Nicméně mohli bychom začíst jíst lidi, když je maso tak důležité.. Však Země bude za chvíli přelidněná, tak třeba tomu zabránit :)
A že lidé jsou rozumnější než zvířata, tak o tom pochybuji... Když jsou furt problémy, vraždy..
Že kdysi lidé taky jedli maso? Hm kdysi lidé také chodili všude pěšky a nevozili si prdel až před své obydlí.. Nelze moc porovnávat minulost a současnost..Říkám to jen, že to jsou časté útoky všežravců..
Neodsuzuji všežravce, ale nesnáším když se vymlouvají a vymýšlejí hlouposti a nemůžou jen přiznat že jim prostě maso chutná a nedokážou se ho vzdát.. Namísto toho se vymlouvají, že jim bude něco chybět..
Aňula

Anonymní řekl(a)...

Bohužel xenofobní, stereotypní myšlenky a chování jedinců, kteří nechápou soucit, bolest, strach, ale i lásku, lze jen stěží přesvědčit, že existuje jiná možnost, jiná volba, než utrpení pro potěšení...

Anonymní řekl(a)...

Já to nepopírám, maso mi prostě šmakuje a vzdát se ho rozhodně nechci. Však si vemte dojít na grilovačku a místo pořádnýho kusu flákoty vytáhnout jetel.

Anonymní řekl(a)...

Náhodou, grilovaná cuketa je úžasná!

Anonymní řekl(a)...

Super clanek :) a myslim, ze ti co sem chodi prudit jsou jen ubozaci, co si musi dokazovat jak je maso fajn na vegan blogu. Ale agresivni jsou vegani... ?????!!!!

Okomentovat