neděle 15. března 2015

Nakupujeme vegansky



Nakupovat veganské jídlo není při troše zkušeností nic těžkého, zvláště v Praze. Stále objevujeme nové možnosti, i když v našem okolí se nachází pouze Albert, Lidl a Bioobchod. 

V Albertu se kromě zeleniny a ovoce dá pořídit tofu, tempeh, sojové jogurty a rostlinná mléka, Rittersport marcipán, kukuřičné chlebíčky s kakaovou náplní, sojový suk Happy Chocco, Oreo sušenky, citrónové oplatky Napoli, Lotusky, Mysli sušenky, některé balené pečivo a taková moje malá závislost - Arizonky. 

Lidl má v nabídce například vanilkové sušenky Petit Beurre Tastino, kyselé želé Bizzi Mix, tortilla placky El Tequito, marmelády, kešu oříšky, hořké čokolády Bellarom a Equador, tortilla chipsy El Tequito, bezvaječené celozrnné špagety Combino, rajčatová omáčka Combino, oříškové a ovesné tyčinky First Nice , balené žitné chleby.

Speciality nakupujeme v Bioochodě. V malé prodejně na Hájích pořídíte aspoň to nejnutnější - alternativy masa, kaše, mouky, luštěniny, obiloviny, jogurty, obložené bagety, pečivo, instantní polévky, eko prostředky a kosmetiku, himalájské čaje Everest Ayurveda, snídaňové směsi, bylinné kapky Grešík, sirupy, sladkosti, zeleninový bujón, tofu nebo sojové pomazánky.

Nejlepší specializovaný obchod se nám však zdá prodejna Country life, konkrétně v ulici Melantrichova. Zde nakupujeme sypané luštěniny, semínka, ořechy, obiloviny, kustovnici, které vyjdou mnohdy levněji než ty balené. Dále  zde mají sladké i slané pečivo, různé druhy sušenek, rozmanitý výběr výborných čajů a koření od firmy Sonnentor, ekologické prostředky a kosmetiku, bio ovoce a zeleninu. Je zde širší nabídka než v Bioobchodě a po většinou se jedná o lokální sortiment. 

Kdybychom bydleli v blízkosti Smíchova, určitě by naše kroky často vedly do bioochodu Rozmarýna. Je to pro mě snad nejsympatičtější zdravá výživa. Výběr je obrovský! Pečivo, pomazánky, sýry, jogurty, sladkosti, raw, ovoce a zelenina ... Bohužel zde nahlížíme jenom, když jedeme okolo. Ale zase vždycky něco nakoupíme :).

Jednou za pár měsíců jezdíme do mého rodného městečka Uherské Hradiště, kde mají příznivci zdravé stravy taky místo, kam zajít. Je to Krajinka zdravé výživy. Myslím, že zde mají vše, co je potřebné. A oproti našim pražským prodejnám taky o nějaký ten peníz levnější.

Jako novinku jsem nedávno vyzkoušela farmářskou bedýnku s ovocem a zeleninou z e-shopu Svět bedýnek. Jednalo se o českou farmářskou bedýnku pro dva lidi. Obsahovala brambory, červenou řepu, topinambury, cibuli, šalotku, pažitku v květníčku, mrkev, petržel, jablka a hrušky. Bylo toho dost na celý týden a stála 309,-. Určitě se to vyplatí. Příští týden si bedýnku poskládám z mnou vybraných potravin. Jedinou nevýhodou je, že si to nechávám posílat do práce, takže pak domů táhnout 6 kg ovozele není žádná sranda :).

Nedávno jsme navštívili novou pobočku restaurace Loving Hut, nacházející se v Černé Labuti. Mimo to, že jsem se naprosto zamilovala do interiéru, mě také mile překvapila veganská prodejna All Vegan. Je to menší obchůdek se základním sortimentem rostlinného původu. Mimo klasickou nabídku mají také kosmetiku, drogerii, mražené výrobky, granule pro psy a kočky a raw výrobky.

Mimo všechny tyto prodejny, nakupujeme pár věcí i v DM drogerii. Alnatura není zrovna nejlevnější, takže nakupujeme jenom v akci. Dají se zde pořídit amaratové lupínky, sušenky Mysli, Bio krekry od Zemanky, Müsli srdíčka ... Z drogerie se zde dají pořídit sprchové gely Original Source a některé druhy kosmetiky od firmy Alverde

Poprvé jsem si koupila i vegan make-up od Lush. Bohužel jediný veganský odstín je na mě tmavší. Ten se mi bude super hodit na léto. Jejich nejsvětlejší odstín má v sobě med, takže ten jsem musela oželet. Napsala jsem výrobcům, zda neuvažuji nad veganskou verzí tohoto odstínu, a odepsali, že se snaží celou značku zveganizovat, takže se určitě dočkáme.

Myslím, že člověk, který se rozhodne přejít na veganskou stravu, se nemusí bát, že nesežene potřebné suroviny v běžných obchodech. Vařím převážně ze základních surovin - luštěniny, obiloviny a ovozel. Samozřejmě, že zařazuji i tofu, tempeh, seitan, robi a podobné polotovary. Přes týden vařím převážně jednoduší a rychlá jídla - přece jenom vstávám v 5:15 a vařit nějaké super speciality se mi nechce :) (ty si nechávám na víkend). Postupně se učíme vyrábět si různé dobroty doma - např. rostlinná mléka (momentálně jsem na osmi druzích), smoothie, kváskový chléb, pomazánky, naklíčené mungo, čočku a dezerty. Chystáme se vyzkoušet i domácí sýry z ořechů a pickles.

Stále objevujeme nové možnosti a zdá se mi, že jsme toho nalezli mnohem více, než při konvenční stravě. A hlavně nás to baví! 

A kde nakupujete Vy? Máte nějaký tip na vegan specialitky, které se dají pořídit v běžných obchodech? Budeme rádi za vaše komentáře :)


Claireh

10 komentářů:

happy.lenulka řekl(a)...

hlavně pokud člověk vaří opravdu ze základních surovin, tak je sežene i na vesnici v malé samoobsluze :-) ... s těmi polotovary je to horší, ale zas je zdravější vařit přímo luštěniny, obiloviny, ovozel,.... než se ládovat tofu párečkama apod. :-) ale u mě to přišlo až s pozdější dobou... při přechodu na veg stravu jsem nevěděla jak a co vařit a prostě jsem známá jídla nahrazovala do veg formy.... příklad místo vepřo-knedlo-zelo jsem udělala jen knedlo zelo a k tomu si koupila hotovou veg sekanou,....
super článek!

kluzo řekl(a)...

Tofu, tempeh, vegan párky, vegan pomazánky... Billa, Globus. TESCO tofu, vegan párky, vegan pomazánky. V Albertu jsem teda nenašel ani tofu (ale možná jsem se jen špatně díval). Lídl má tofu.

Anonymní řekl(a)...

v Albertu bývají i pomazánky, ale nejsou ve vaničkách, jen v "buřtech".

Unknown řekl(a)...

Velkej Albert má tofu natural, uzené a marinované + tempeh uzený. Malý Albert má jen první dvě z toho. V Bille víme, že maj tofu od Alfa Bio, taky jsme tam asi 1-2x kupovali, jinak se nám Billa zdá dost drahá, ale ta i Tesco, je fakt, maj nějaký ty vege dobroty. Jen zrovna Tesco poblíž nemáme... A Globus už vůbec, ale když zajedeme do IKEA, tak se tam stavujem :)

Jonáš

Unknown řekl(a)...

Tak třeba ty jsme tam neviděli :O Máme velkej Albert na Chodově...

Anonymní řekl(a)...

topinambury, cibuly, šalotku ---- CIBULI

granule pro psi a kočky a raw výrobky -------- PSY

Jonáš Vohrna řekl(a)...

Ostudy :)

Díky.

Unknown řekl(a)...

Palmový olej v Lotuskách nevadí?

Jonáš Vohrna řekl(a)...

Jak komu, nekteri vegani jej jedi, jini ne. My zatim patrime do te prvni skupiny. Uz jsem se k tomu vyjadroval nekolikrat na forech, pripadne ten text muzu najit a zkopirovat. Je to na kazdym, na jakym stupni veganstvi je.

Unknown řekl(a)...

U přítele, v Praze, nakupujeme v Bio potravinách ve Vršovicích (https://www.facebook.com/pages/Vr%C5%A1ovick%C3%BD-bioobch%C5%AFdek-Danfood/170183513156686), jelikož to máme fakt kousek, kousek od domu je i Žabka, kde mají alespoň to tofu! Ale ovozel drahý.. Hodně blízko máme i Tesco (miluju ty vegan čokoládové čočky do muffinů, jím je samotné :D) a obchoďák se zdravou výživou. Omlouvám se, ale moc se tu ještě nevyznám, takže neznám, kde se co jak jmenuje. :D Do Country lifu také chodíme. Kdysi jsme navštívili Pínii, ale ta je strašně z ruky (Radotín) a není tam nic jiného než jinde.

Okomentovat