úterý 12. dubna 2016

Knihy a kuchařky o veg a raw stravě (aktualizováno 12. 4. 2016)


Stejně jako z dokumentů a přednášek, čerpám informace i z knih a kuchařek. Teď mám zrovna skvělé období sbírání informací, takže čtu i tři knížky zároveň a nemůžu se dočkat, až přijdu z práce a do některé z nich se začtu (v tomhle případě nejde jen o veg stravování, ale i jiné oblasti mého zájmu). Myslím, že v dnešní době je nabídka této literatury víc než velká, a proto již každý, kdo se o toto stravování zajímá, může po nějaké z nabízených knih sáhnout a vždy se dozví důležité informace.

Pokud vám v seznamu nějaká kniha chybí, tak budeme rádi, když nám to napíšete do komentáře.

1. Průvodce vegetariána (začínajícího)
(Brenda Davisová a Vesanto Melinová)

Průvodce (začínajícího) vegetariána nabízí zdravou a ekologickou variantu ke standardní stravě. Jedná se o praktický návod, o který se můžete opřít při výběru potravin a plánování stravy, která přispívá k optimálnímu zdraví.
V tomto aktualizovaném vydání najdete nejnovější poznatky a informace o bílkovinách, vápníku, železe, nebezpečných tucích, vitamínech (včetně informací o vitamínu B12), zdravých fytochemikáliích, a naučíte se jak přijímat dostatek živin z vyvážené vegetariánské stravy. 
Dozvíte se více o zelenině a ovoci, obilovinách, luštěninách, semenech a ořeších. Při sestavování a plánování stravy vám bude pomáhat vegetariánská pyramida. Některá období v životě člověka (těhotenství, kojení, seniorský věk nebo péče o malé děti či dospívající) vyžadují více pozornosti a kladou větší důraz na zdravou stravu a dostatečný příjem živin. Tato kniha přináší informace, které potřebujete, abyste zvládli uspokojit vysoké nároky na výživu. 

2. Biokuchařka
(Hanka Zemanová)

Nové recepty pro zdravější život. Bio může být chutné, zdravé jídlo pro celou rodinu, nemusí být složité na přípravu. Bio znamená s přírodou - bez konzervačních látek a chemických zásahů. Je to možnost volby.Ojedinělá česká kuchařka vás naučí zařazovat biopotraviny do jídelníčku – zaměřuje se i na méně známé, ale běžně prodávané např. pohanku, cizrnu, špaldovou mouku, panenské oleje apod. Bio není jenom zrní či vegetariánská strava, bio může být chutné, zdravé jídlo pro celou rodinu, nemusí být složité na přípravu. 

3. Čínská studie
(Colin Campbell, Thomas Campbell)

Colin Campbell, profesor biochemie výživy na Cornellově univerzitě, zaujímá přední místo ve světovém výzkumu výživy po více než 40 let. Obdržel granty financování výzkumu na více než 70 let. Je autorem více než 350 výzkumných prací. Během 44 let biomedicínského výzkumu své teoretické konstrukce ověřoval pokusy ve zkumavce, 27 let na laboratorních zvířatech a později  sledováním Američanů. Jeho odkaz, Čínská studie, je nejobsáhlejší a nejucelenější studií o zdraví a výživě, která kdy byla v dějinách moderní medicíny provedena. Je vyvrcholením 20letého partnerství Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství. Studie od r. 1983 sledovala a zkoumala na straně jedné stravu a jiné prvky životního stylu a na straně druhé zdravotní stav 6 500 lidí; odhalila 8 000 statisticky významných vztahů; vyhodnocení dosud neskončilo. Kvůli relativně stejnému genetickému pozadí, ustáleným stravovacím návykům a malé migraci sledovaných osob byli pozorováni Číňané z kontinentální Číny.

4. Strava pro klid v duši
(Ruediger Dahlke)

Strava pro klid v duši, autorem nazvaná „Peace Food“ je výživa postavená na plnohodnotných sacharidech i vysoce hodnotných rostlinných bílkovinách. Na základě nejnovějších neuroendokrinologických poznatků autor ukazuje, co musíme jíst, abychom podpořili tvorbu hormonů, jako je serotonin, dopamin nebo GABA, a tím dosáhli tělesné a duševní rovnováhy. 

5. Veg mňamky nejen pro vegan(k)y
(Martina Čermánková)

Martina Čermáková s úspěchem prezentuje veganskou kuchyni ne jako nezáživnou kombinaci zeleniny a zrní, ale jako chutnou až dekadentní, snadno připravitelnou krmi. Neklade důraz na zdravotní a etické aspekty vegetariánského vaření, spíš se snaží představit čtenářům to nejchutnější z veganské kuchyně v hravém a odlehčeném tónu bez dogmat. Její knížka je totiž určená nejen vegetariánům, veganům či lakto-ovo vegetariánům, ale i těm, kteří chtějí experimentovat s novými přísadami nebo rostlinnou stravou, těm, kteří o veganství nikdy neslyšeli, skeptikům, idealistům a možná i zažraným masožravcům. Vždyť mlsní jsme přece všichni, nebo ne?

6. Místo vejce banán
(Veronika Chládková, Kateřina Balcarová Kubíková)

Kniha plná receptů a rad, jak může být veganská strava jednoduchá a zároveň zajímavá, a to nejen pro vegany. Základní filozofií knihy je naučit vás vařit tak, abyste časem nepotřebovali pro běžné vaření žádnou kuchařku, protože budete schopni si téměř jakýkoli masový pokrm přetvořit do vegevarianty. Kniha je přehledná, s příjemnou grafikou a se spoustou fotografií. Mezi skvělými radami a chutnými recepty nechybí ani humor, kniha je velmi čtivá a než se nadějete, už budete stát v kuchyni a s nadšením kuchtit. Uvnitř knihy naleznete také nápady, jak si vegansky upravit běžná jídla. Kromě toho vám v ní autorky představí oblíbené recepty, poradí, jak si zajistit dostatek bílkovin, minerálů a vitamínů. Dozvíte se, jak je to s kosmetikou, přečtete si rozhovory s veganskými sportovci a dostanete tipy na zajímavé zdroje informací.

7. Místo kapra hlíva
 (Veronika Chládková, Kateřina Balcarová Kubíková)

Po roce vychází již druhý díl oblíbené kuchařky, tentokrát s názvem Místo kapra hlíva: veganská párty kuchařka. Ukáže vám, jak si lze po vegansku užít svátky a různé příležitosti. Kromě receptů zde naleznete i povídání o tradicích a jejich původu, zejména o těch, které nejdou s veganstvím příliš dohromady. Čekají na vás také rozhovory se zajímavými osobnostmi z veganské scény.

8Jíme zdravě - 125 veganských receptů nejen pro vegany
(Isa Chandra Moskowitz)

Po této kuchařce by měl sáhnout každý, kdo se chce stravovat zdravě a nechce přibývat na váze, má rád nápadité recepty a nemá zrovna moc času ani náladu na složitou přípravu. V žádném případě tedy není určena jen vyznavačům veganské stravy. Autorčiny recepty jsou ze všech možných koutů světa, chutné, nízkotučné a zdaleka nejsou jen suchým výčtem ingrediencí. Když už mluvíme o ingrediencích, i u nás se dostanou již zcela běžně, jak stačíme zjistit z letmého pohledu na internetové stránky věnované zdravé výživě. Ke každému receptu autorka navíc připojila vlastní postřehy a rady, jak postupovat při přípravě dotyčného jídla, přičemž čerpá z hluboké studnice dlouholetých zkušeností. Činí tak příjemným konverzačním způsobem, nechybí jí ani smysl pro humor.

9. Vegan v kondici
(Brendan Brazier)

Brendan Brazier je kanadský sportovec, pionýr veganského stravování. Jeho publikace Vegan v kondici se stala kultovní knihou světového vegetariánského a veganského hnutí. Jeho legendární dieta Thrive pomohla celé řadě sportovců k zisku olympijských medailí. Dieta se nezaměřuje pouze na profesionální sportovce, nýbrž i na ty z nás, kteří požadují optimální zdraví a výkonnost nebo jen chtějí předcházet nemocem. Recenze na tuto knihu od Jonáše zde.

9. Veganské pochoutky - 100 moderních a zdravých receptů
(Jérôme Eckmeier)

Veganská kuchařka Jérôme Eckmeiera je ideální příručkou pro ty, kdo se chtějí zříci živočišných složek potravy, nikoli však potěšení z jídla a jeho rozmanitosti. Autor zde představuje své nejlepší recepty, jež jsou vhodné jak pro pohoštění společnosti, tak pro běžné každodenní vaření. Kniha přináší více než 90 originálních a nekomplikovaných receptů, jež si mohou zájemci vyzkoušet a ujistit se tak, že veganská kuchyně není rozhodně jednotvárná a nudná, ale že nabízí celou řadu velmi zajímavých kulinářských možností. Knihu doplňují pasáže, jejichž cílem je usnadnit zájemcům vstup do veganské kuchyně: veganské vaření pro děti, veganské grilování, veganská spíž, nákupní tipy a další. 

10. Veganská kuchařka pro zdraví
(Yvonne Bishop-Weston, Tony Bishop-Weston)

Zdravé a chutné pokrmy pro všechny příležitosti. V této knize vám Tony a Yvonne Bishop-Weston, kteří jsou dlouholetými vegany a výživovými terapeuty, předkládají výběr svých nejoblíbenějších receptů a zvou vás k vyzkoušení lahodných veganských pokrmů, které vás zcela určitě překvapí svou pestrostí a skvělou chutí. Najdete zde také srozumitelná výživová doporučení a rady, jak si v rámci pestré a vyvážené veganské stravy zajistit dostatek všech potřebných živin, vitamínů a minerálů, abyste zůstali zdraví, plni energie a duševně svěží. Kniha obsahuje chutné recepty pro každou příležitost – od jednoduchých snídaní, svačin a jednohubek, rychlých obědů či večeří pro dny, kdy nemáte moc času na vaření, až po slavnostnější pokrmy a dezerty pro výjimečnější příležitosti. 

11. 500 veganských receptů
(Celine Steen, Joni Marie Newman)

Paleta lahodných receptů – od chilli a dušených směsí po koláče, bramborové lupínky a sušenky. 500 veganských receptů vám nabízí výběr jídel z vašich oblíbených potravin a recepty odpovídající vaší tradici. Najdete zde lahůdky z mezinárodní kuchyně, ale i exotické recepty z indické, nebo cajunské kuchyně. Zahřejí vás vynikající polévky, zasytí vydatná hlavní jídla, naučíte se péct chleba i hříšně lahodné dezerty.

12. Kuchařka ze Svatojánu
(Eva Francová)

Být ženou, vládkyní krbu, vyžaduje víc než jen vařit. Být ženou znamená dávat a udržovat život v mnoha podobách. Zahřívat svou rodinu ohněm v kamnech i bezpodmínečnou láskou. Být opěrným sloupem, laskavou jistotou, která trvá bez ohledu na zmatek tam venku. Zdaleka nejde jen o jídlo, ale i k němu je třeba přistupovat vědomě. Dobře uvařit neznamená jen se chutně najíst, „dobře“ by mělo být nejen na jazyku, ale v celém těle, v mysli, na Zemi. Být ženou a pravou vládkyní krbu znamená dělat svět lepším místem pro všechny. Eva Francová je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojánském újezdu nedaleko Jičína. Mnoho fanoušků si získala nejen originálním přístupem k vaření a novými, vždy vyzkoušenými a ověřenými recepty, ale i neuvěřitelným klidem a pohodou, které čtenářům předává prostřednictvím svého blogu.

13. Kuchařka ze Svatojánu 2
(Eva Francová)

Eva Francová si získala velkou popularitu svým blogem Kuchařka ze Svatojánu i stejnojmennou kuchařkou. Její přístup ke stravování a vaření je v něčem novátorský, ale na druhou stranu je také návratem ke kořenům a tradicím. Přináší recepty, které využívají především rostlinnou stravu, jsou zdravé, finančně nenáročné a hlavně chutné. Naše tělo je úžasný stroj, který bezchybně funguje, pokud se o ně staráme. Je skoro neuvěřitelné, jaké škody, rány či otravy dokáže samo napravit, pokud mu nebráníme, ale naopak ho podpoříme. A takovou důležitou podporou je to, co jíme. Co dobrého by mohlo vzejít z nepřirozených nebo špatně zpracovaných potravin, z přemíry chemie, z geneticky modifikovaných plodin, z utrpení zvířat ve velkochovech? Tím vším krmíme naše těla a sytíme svou vlastní energii.

14. Den bez masa
(Mary McCartney, Paul McCartney, Stella McCartey)

V roce 2009 zahájili Paul, Stella a Mary McCartneyovi kampaň Bezmasé pondělí (může to však klidně být třeba pátek). Jednoduchým způsobem nám ukazují, jaký význam má snížení spotřeby masa pro ochranu životního prostředí i naše zdraví, a usnadňují nám dodržování jednoho bezmasého dne v týdnu. Kuchařka obsahuje jídelníček na 52 týdnů v roce - dva hlavní recepty plus čtyři další nápady na každý bezmasý den. Do kuchařky přispěli recepty nejenom Paul a Stella McCartneyovi, ale i další slavné osobnosti a šéfkuchaři zapojení do kampaně.

15Víme, co jíme - Vědomé vaření
(Lenka Žák)

Kuchařka Víme, co jíme - Vědomé vaření chce čtenářům ukázat, jak můžeme šetřit peníze, své zdraví i přírodu tím, že maximálně využijeme navařené suroviny. Zaměřuje se hlavně na obiloviny. Vařit podle ní mohou lidé s bezlepkovou dietou, alergici, vegani, vegetariáni, ale i všichni, kteří si chtějí zpestřit svůj jídelníček. Kniha je netradiční kuchařkou, píše se v ní totiž o energii přírody, o jejím působení na naše zdraví, a autorka ji dokonce zve do své kuchyně jako nedílnou součást přípravy jednotlivých pokrmů. Nakonec tady najdete i několik rozhovorů: s hercem Jaroslavem Duškem, MUDr. Janem Hnízdilem, Klárou Jíchovou, která se zabývá makrobiotikou a publikuje články o výživě dětí, a taky s autorkou Biolenkou, ta moderuje pravidelný rozhlasový pořad o zdravé výživě.

16. Radost z jídla
(Jan Zerzán Vladimíra Strnadelová)

Nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta. Kniha je rozšířena o základní léčebné prostředky - obklady a léčebné nápoje, které jsou nejen popsány, ale i názorně ukázány na DVD. Do části o pohybu je zařazeno cvičení Qi Gong, které je rovněž předvedeno na DVD. Kapitoly o léčbě jednotlivých nemocí byly aktualizovány o nejnovější pohledy a léčebné přístupy. Zařazena je i kapitola pojednávající o půstech a očistných kúrách. Stejně tak byly do knihy doplněny další praktické recepty.

17. Radost ze zdravých dětí
(Vladimíra Strnadelová)

Jedinečná kniha, která respektuje přírodní zákonitosti a jejich vliv na stravu a výchovu dětí je určena všem, kteří si přejí dát svým dětem to nejlepší a využívat při tom zákonů přírody. Recepty pro každý den či roční dobu Inspiraci v této knize nenaleznou pouze rodiče. Může být bohatým zdrojem poznatků pro každého, kdo se zajímá o to, jaký vliv má příroda na náš jídelníček, na náš zdravotní stav a celkovou pohodu. Nechybí v ní spousta receptů a správné způsoby zpracování potravin, které zohledňují nejen věk dítěte, ale i ostatní jevy ovlivňující náš zdravotní stav, např. roční období, denní doba či nemoci. Ne jen kuchařka, ale i kniha o zdraví Knížka Radost ze zdravých dětí obsahuje jednoduché přírodní léčebné prostředky, které je možné využít při běžných onemocněních dětí i dospělých. 

18. Vegetariánství a děti
(Sharon K. Yntemová, Christine H. Beardová)

Jde se o skutečně obsáhlou knihu, má téměř 300 stránek, takže rodičům malých vegetariánů a veganů nebo vegetariánům, kteří teprve děti plánují, bude výborným zdrojem informací a vyčerpávajícím návodem, jak zdravě stravovat své dítě.

19. Lahodně s Ellou
(Ella Woodward)

Lahodně s Ellou je zcela revoluční kuchařka. Je určena pro všechny, kteří se rádi dobře a zdravě najedí. Najdete v ní řadu výborných dezertů, rychlých jídel do ruky, lahodných dipů, pestrých salátů a samozřejmě lehkých hlavních jídel. Pokrmy z nich jsou jednoduché na přípravu a hlavně chutné. Příznivce zdravého životního stylu tak potěší přes sto originálních a zdravých receptů zpracovaných krok po kroku.

20. Veganská kuchyně
(Gerrie Lynn Adams a Joni M. Newman) 

Autorka Joni Marie Newman a odbornice na výživu Geriie Lynn Adams vás s lehkostí provedou všemi "jak a proč" přechodu na veganský styl - od toho jaké potraviny jíst, přes ty, kterým se vyhnout až po jednoduché a zároveň lahodné recepty. Uvidíte, že zdravý a soucitný životní styl neznamená, že musíte přinést nějaké oběti - naopak, seznámíte se s potravinami, které jste možná ještě neochutnali a zjistíte, že se z nich dají vykouzlit hotové zázraky. Například šlavějové ravioli, pořádný veganský burger, ořiškovo ovocné palačinky nebo karamel z vlašských ořechů. Prostě vše, co potřebujete vědět o rostlinné stravě a veganském životním stylu najdete v této publikaci a to včetně několika vzorových menu, kterými si zpestříte celý den. Recenze od Kláry zde.

21. Veganská kuchařka od českého kuchaře
(David Zmrzlý a kolektiv)

Kniha plná úžasných a oku lahodících receptů, napsaná týmem českých odborníků na veganskou stravu. Všechny použité suroviny tedy snadno naleznete ve vašich obchodech či u oblíbených farmářů. Kuchařka navíc obsahuje slovníček, který vám pomůže vyznat se v nabídce exoticky znějících ingrediencí. Autor a jeho spolupracovníci provozují v Praze veganské bistro, takže všechny recepty jsou "testovány na lidech".

22. Veganův průvodce
(Karolína Rathousová)
   
Veganům i masožravcům se zájmem o rostlinnou stravu. Každému z nich může kniha pomoci při každodenních nesnázích, které je mohou potkat při nákupech v supermarketu, výběru kosmetiky, hledání veganské restaurace či přes sestavování stravy.

23. Zelená kuchyně pro každý den
(Jessica Nadel)
  
Pokud se chcete stravovat zdravě a snažíte se jíst více zeleniny, ale saláty se vám už přejedly, je tady pro vás tato skvělá a užitečná kuchařka. Představí vám totiž nové, zdravé a chutné druhy zeleniny, které jste možná ještě nevyzkoušeli, například řepák, potočnice nebo mangold. A navíc je můžete je využít pro každou příležitost, od snídaně po dezert. Více než 100 vynikajících veganských receptů přinese vítanou změnu do vašeho jídelníčku. Najdete tu novou inspiraci pro vaření se zeleninou tradiční, třeba brokolicí nebo cuketou, superpotravinami jako růžičková kapusta nebo úplně nekonvenčními druhy zeleniny jako je spirulina a chaluhy. Máte chuť na čokoládový superpotravinový koktejl nebo polentové hranolky s pestem a pikantní omáčkou aioli? Nebo byste si dali raději něco sladkého - ano i ze zeleniny je možné vykouzlit sladkou dobrotu - třeba čokoládový dort s lískovými oříšky a avokádem. Najdete tu recepty na vše od kapusty až po brownies. Recenze od Kláry zde.

24. Živá strava jednoduše a levně
(Lisa Viger)
 
Rádi byste do svého jídelníčku zařadili více živé stravy (raw food), nebo na ni přešli úplně, ale její příprava se vám zdá časové náročná a suroviny drahé? Chcete se dozvědět, jak změnit stravovací návyky, abyste byli zdravější a šťastnější? V této kuchařce najdete více než 100 raw receptů, které jsou cenově dostupné, jednoduché a rychlé na přípravu. Živá strava vám může pomoci kvalitněji spát, snadněji a rychleji zhubnout a očistou těla získat jasnější mysl a pocit radosti. Díky této praktické kuchařce můžete s tím vším začít již dnes! Recenze u nás na blogu zde.

25. Raw dezerty pro každý den
(Matthew Kenney)
 
Tato kuchařka obsahuje mnoho receptů, u kterých byste obvykle nečekali, že budou vůbec mohou být připravované ze syrových potravin - od pudinků a koláčů až k čokoládám a zmrzlinám..například z růžového grepu nebo brownies cheesecake s bílou čokoládou a jahodový koláč s mascarpone. Ať už jste nadšenými vitariány, nebo se jednoduše zajímáte o čerstvé a zdravé dezerty plné chuti, tato kniha vám má co nabídnout. Čtyřicet úchvatných fotografií a více než osmdesát receptů z této raw kuchařky představují něco, co si nesmíte nechat ujít. Recenze u nás na blogu zde.

26. Vaření pro vegany
(Nicole Just)
 
Jak různorodá a pestrá je ve skutečnosti veganská kuchyně? Nicole Justová ve své knize ukazuje, že i bez masa, mléčných výrobků a vajec můžete, jen s minimem námahy a času, uvařit skvělá a chutná jídla. Autorčiným heslem je Veganem bez odpírání – ať už máte chuť na lehkou svačinku, vydatný oběd či hříšný dezert, stačí jen zalistovat knihou a vybrat si z nepřeberného množství inspirace. Rolády, zeleninové pomazánky, kokosová mléčná rýže... veganské vaření nikdy nebylo lákavější! Recenze u nás na blogu zde.

27. Hravě o živé stravě
(Eva Hájková)
 
Kniha Hravě o živé stravě je první odbornou publikací v českém jazyce, zaměřující se komplexně na vitariánství, veganství a vegetariánství u dětí. Vznikla ze srdce ve spolupráci se skvělým týmem lidí, kteří knize dali dnešní nádhernou podobu. Kniha otevírá vícero schůdných cest stravování a svým jemným a laskavým přístupem tak umožňuje volbu. Nenabádá ke striktnímu stravovacímu kultu. Vyzdvihuje včak přínosy rostlinné stravy. Recenze u nás na blogu zde.

28. Vaříme pro vegany
(Martin Kintrup)
 
Barevné, trendy a naprosto snadné: přesně takové musí být veganské vaření! V této knize najdete spoustu nových receptů na lahůdky, jež se obejdou bez potravin živočišného původu. Věřte, že boloňské špagety s tempehem, tex-mex burger nebo makadamové tiramisu určitě předčí všechna vaše očekávání. Zaručený úspěch: Každý recept je třikrát odzkoušený. Je to tak snadné: Všechny důležité postupy na fotografiích krok za krokem. Lahůdky po celý den: Od snídaně po večeři. Recenze u nás na blogu zde.

29. Pečeme pro vegany
(Nicole Just)
 
Šťavnaté koláče z třeného těsta, smetanové dorty a nadýchaný chléb bez použití potravin živočišného původu – že to nejde? Ale jde! Přes 40 rozmanitých receptů se postará o to, že ve vaší veganské kuchyni bude příjemně rušno. Ať už si upečete tvarohový koláč, ořechové trojhránky, muffi ny nebo pizza chléb – zjistíte, že veganské pečení může být velice snadné! Zaručený úspěch: Každý recept je alespoň třikrát vyzkoušený. Je to tak snadné: Všechny důležité postupy jsou popsány krok za krokem. Veganská alternativa: Rostlinné náhrady vajec, másla, mléka apod. Recenze u nás na blogu zde.

30. Raw detox
(Judita Wignall)
 
Ať už potřebujete jeden nebo dva dny na to, abyste svoje tělo pročistili po dovolené, na které jste si dopřávali, nebo celý měsíc, abyste svoje tělo znovu nastartovali, Raw detox obsahuje jednoduché a chutné recepty, které vám pomohou doplnit energii. Díky nim budete nejen skvěle vypadat, ale budete se i tak cítit. S narůstajícím množstvím toxických látek obsažených v jídle, ve vzduchu i ve vodě může být obtížné udržet si zdraví. Oblíbené šťávové půsty však pro běžného člověka mohou být opravdu náročné – kdo ale tvrdí, že jedinou cestou ke zdraví je pití ovocných a zeleninových šťáv? Judita Wignall vám nabízí více než 100 chutných receptů, díky nimž se ke svému lepšímu a zdravějšímu já můžete prokousat, prožvýkat i prochroupat. Recenze u nás na blogu zde.

31. Živá kuchyně snadno a rychle
(Judita Wignall)
 
Další kuchařka živé stravy pro vaší vitalitu a zdraví. Čerstvé, tedy raw, potraviny dodají vašemu tělu důležité živiny, budou vám chutnat a nabijí vás energií. Nikdy nebylo jednodušší jíst zdravě a žít lépe než nyní, s touto knihou od známe autorky a propagátorky živé stravy Judity Wignall. V knize najdete - 100 lahodných a snadných receptů na snídaně, polévky, přílohy, saláty a hlavní chody, svačinky i dezerty - snadné recepty na kvašené pokrmy, které vám pomohou zlepšit trávení a posílí váš imunitní systém - veškeré recepty jsou bezlepkové a s nízkým obsahem cukru. Získáte také triky a tipy na to, jak nejlépe nakupovat. Pomocí této kuchařky si osvojíte životní styl, při němž docílíte ideální váhy a výborného zdraví!

32. Živá kuchyně, cesta ke zdraví
(Judita Wignall)
 
Živá strava je zdravý způsob, jak se detoxikovat, vyčistit si pleť, shodit pár kilo a zářit zdravím a vitalitou. Ale kdo z nás má čas shánět neobvyklé přísady a vyrábět pracná jídla? Kuchařka Živá kuchyně, cesta ke zdraví je skvělým průvodcem, který vám poskytne vše, co potřebujete vědět, abyste mohli plnými doušky užívat nový životní styl. Najdete zde informace o přípravě neuvěřitelně chutných a rozmanitých syrových pokrmů užitečné pro každého vášnivého kuchaře, názorné techniky přípravy syrových surovin, od klíčení obilí až po otvírání kokosů a vice než 100 receptů na lahodné a čerstvé pokrmy.

33. RAW pro zdraví a krásu
(Jitka Adamová)
 
Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí RAW pro zdraví a krásu je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda. Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!

34. Veganské vaření
(Martin Kintrup)
 
Veganská kuchyně zažívá boom. Také patříte k hojnému počtu těch, kdo ji chtějí vyzkoušet? Pak budete překvapeni, jak je čistě rostlinná kuchyně mnohotvárná a rozmanitá. Jeden její aspekt se však zatím ještě nerozkřikl – veganská kuchyně může být ideální pro ty, kdo nemají čas nebo jsou trošku líní!

35. RAW kuchařka
(Dunja Gulin)

Syrová strava je ještě něco víc než jen smoothies a strouhané mrkve. Stále více a více lidí se obrací na syrovou stravu, aby jim dodala energii, posílila imunitní systém, vyčistila jejich kůži, pomohla zhubnout a zůstat štíhlými. Zahrňte syrovou stravu do svého života. Existuje množství různých pokrmů a způsobů práce se syrovou stravou k vytvoření zajímavé, udržitelné potravy, aniž byste museli složitě shánět přísady nebo trávit hodiny přípravou. Tato přátelská kuchařka je ideálním průvodcem pro začlenění syrové stravy do vašeho života a pro pochopení, jak mohou být některé ingredience nejen chutné a atraktivní, ale také velmi prospěšné pro vaše zdraví.

36. Stávám se veganem
(Ruediger Dahlke)

Velice aktuální kniha, která vychází vstříc mnoha lidem, kteří se - ať z důvodů zdravé výživy či z důvodů etických - rozhodli změnit své stravovací návyky a stát se vegany. Autor vás seznámí s výhodami veganské diety a podrobně vysvětlí vše, co potřebujete vědět a jak si zajistit veškeré potřebné živiny. V této knize najdete unikátní čtyřtýdenní plán přechodu k veganskému způsobu stravování. Den po dni, týden po týdnu budete měnit svůj jídelníček, až se budete stravovat výhradně vegansky. Kniha je doplněna rozmanitým a chutnými recepty snadnými na přípravu, které jsou skvělé pro každý den vašeho nového zdravého života.

37. Veganské neřesti
(Pavla Drlíková)

Zbrusu nová veganská kuchařka Pavly Drlíkové, která se jmenuje stejně jako její facebookové stránky, které se těší velké oblibě. Knížku, v níž najdete jak sladká, tak slaná jídla, si vydala sama a objednat si ji můžete na veganskeneresti@seznam.cz. 

BONUS #1: Veganská strava pro děti a těhotné a kojící ženy

NESEHNUTÍ se podařilo přeložit a vydat rakouskou brožuru, která je skvělým a praktickým návodem, jak stravovat vegansky děti a jak se mohou stravovat těhotné a kojící veganky. Brožura je zdarma k dispozici a je možné si ji i stáhnout v pdf formátu.

BONUS #2: Vegan pregnancy

Na to, že se jedná o maličkou knihu (což mě při vyzvednutí na poště překvapilo), je plná užitečných informací psaných velmi vtipnou a odlehčenou formou. Myslím, že až jednou otěhotním, budu ji stále nosit u sebe a hltat její řádky stále dokola. Přesně taková kniha totiž v ČR zoufale chybí. Snad se brzo najde někdo, kdo tak komplexně a s radostí podobný zázrak napíše. Zatím Vegan pregnancy můžu doporučit všem, kteří ovládají anglický jazyk alespoň na střední úrovni (se slovníkem v druhé ruce to zvládne i začátečník). Celá recenze je zde.


Claireh/Jonash

Líbil se vám článek? Pokud ano, přidejte si do oblíbených naši stránku na Facebooku a žádný další vám neunikne :)

1 komentář:

Maja řekl(a)...

No tak to je dost kuchařek, takže díky za tipy ono už člověk neví taky co má furt vařit já se spíš orientuji na zdravější a vyváženou stravu. Ale co mě poslední dobou docela zaujalo je taková něco jako dieta. Jsou tam taky různé jídelníčky jakože fitness,vege atd a jídla vypadají dobře. Tak si možná zkusím pár jídel objednat a uvidím.

Okomentovat