neděle 4. ledna 2015

Dokumenty, které vám mohou otevřít oči i srdce


"Kdyby jatka měla stěny ze skla, každý by byl vegetarián." Paul McCartney

"Láska je vše, co potřebujeme, abychom zlepšili tento svět." Isadora Duncanová



V naší cestě za veganstvím jsme zhlédli pár videí, dokumentů a filmů, které by podle nás měl vidět každý. Některé ukazují opravdu drsnou pravdu, varování, ale objeví se zde i příběhy s pozitivním koncem. Záleží, stejně jako v čemkoliv jiném, pouze na nás, jestli chceme tuto pravdu vidět, nebo stále žít se zavřenýma očima a tím pádem i srdcem. 


Pokud někdo prohlásí, že miluje zvířata a na oběd si dá kus steaku, nemůžu ho opravdu brát vážně. Protože ten, kdo zvířata miluje, miluje i krávy, prasata a kuřata a nedovolil by a nepodílel by se na tom, co se jim děje. 

V dnešním světě již nejde jenom o zvířata, ale taky i o nás a naše zdraví. Živočišná strava způsobuje mnoho civilizačních nemocích jako např. nemoci srdce a cév, infarkty, ekzémy, některé typy rakoviny, cukrovku, osteoporózu...apod. Navíc velkochovy zapříčiňují ohromné znečištění životního prostředí, kácení deštných pralesů a v neposlední řadě hladomor v rozvojových zemích (místo aby se nasytili hladovějící lidi, používá se potrava na výkrm zvířat právě ve velkochovech).

Doufám, že se najdou další lidé, kterým tyto videa pomůžou na cestě za poznáním. Mně konkrétně k tomu pomohl jako první dokument Pozemšťané. Shromáždila jsem tedy zde, podle mě, ty nejzajímavější a nejpodstatnější videa.

Jestli jsem nějaké vynechala, budu moc ráda, když mi necháte v komentáři na odkazy na ně.


Claireh

1. Pozemšťané





Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna.

Ke zhlédnutí zde. (Vystříhané scény pak najdete tady.)

2. Raději vidličky než nože


Forks Over Knives je dokumentem, který vyvrací pevně zakořeněný mýtus o člověku jakožto všežravci. Zkoumá vliv výživy na lidské zdraví a dochází k závěru, že konzumací živočišných produktů (maso, mléko, vejce, atd.) svému tělu neprospíváme, ale naopak vážně škodíme.

3. Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti


Dokument Cowspiracy si pokládá palčivou otázku – proč velké světové organizace na ochranu životního prostředí mlčí o největší ekologické hrozbě současnosti? Podle OSN je nejvýznamnějším znečišťovatelem planety a zároveň největším zdrojem skleníkových plynů živočišná výroba, tedy produkce masa, mléka a vajec. Nikdo o tom však nemluví. Spolu s filmaři se proto pokusíme nahlédnout do zákulisí velkých organizací jako je Greenpeace a položíme jim velmi nepříjemnou otázku. Co – nebo kdo – jim brání říkat pravdu?


4. Na jídle záleží


Tento užitečný propagační počin osvětluje vztah mezi nemocemi a stravou. Popisuje nenáročným způsobem na četných příkladech, kterak je pro zdravé tělo důležitá vhodná strava. Dále se zaobírá účelovým potlačováním informací o léčbě nemocí vysokými dávkami živin. Potlačování se děje, jak jinak, z důvodu zisku. Je to levné, funkční. Na klasické medikaci léky lze mnohonásobně vydělat, na léčbě stravou už to jde hůře. Tvůrci dokumentu také poukazují na nutnost lidí zajímat se o své zdraví a stravu. Dokument je zajímavým postrčením pro všechny, kteří o tématu správné životosprávy mnoho nevědí.

5. Potraviny, a.s.


Přesvědčivý depresivní pohled na velkopodnikání ve výrobě potravin nejen popisuje jejich nechutnou cestu z polí a stájí ke spotřebiteli, ale zároveň zkoumá ekonomický řetězec, v němž následky zdánlivě levného jídla, kdy hamburger stojí méně než brokolice, nese celý zdravotní a sociální systém. 

Ke zhlédnutí zde.

6. Spojení


Dokument prozkoumává veganský životní styl, který v sobě snoubí lahodné a zdravé jídlo, ale i zpomalení či zastavení mnoha etických a globálních hrozeb, kterým čelíme dnes nebo které na nás teprve čekají v budoucnu. Je rozdělen na osm kapitol, ve kterých vystupuje šéfkuchař, vrcholová atletka, odbornice na výživu, matka a fitness instruktorka, poslankyně britského Parlamentu, farmář, ekolog i zpěvák a básník. Všechny tyto osobnosti spojuje veganství, na které každý z nich nahlíží z trochu jiné perspektivy (jako na vrcholné gurmánství, zdravý životní styl nebo řešení sociálních či ekologických problémů).

Ke zhlédnutí zde.

7. Království míru 


Dokument o domově důchodců pro zvířata nalezená na skládkách a výpovědi bývalých farmářů, kteří si začali zvířat vážit.

8. Truth or Dairy


Dokument mluví o důvodech vedoucí lidi k veganskému stylu života. Informuje diváky o možnosti svobodné volby a živote bez masa a bez produktů spojených s utrpením zvířat. Obsahuje několik silných záběrů, které však stojí za zhlédnutí. Dokument vyrobila organizace Vegan Society. Uvádí ho osobnosti jako Benjamin Zephaniah, Uri Geller, K.D.Lang, River Phoenix a další.

Ke zhlédnutí zde.

9. Meet Your Meat 


Dokumentární film věnovaný přehlížené problematice moderního chovu hospodářských zvířat, upozorňující na čím dál tím víc ustupující lidskost a morálku při zacházení s živými tvory, poukazující na fakt, že v dnešním potravinářském průmyslu je na tato zvířata nahlíženo spíše jako na věci. Autentické záběry z jatek a drůbežáren mají dnešního reklamním tlakem a drtivou mediální masáží zaslepeného konzumenta šokovat a minimálně přinutit ke chvilce zamyšlení nad daným problémem.

Ke zhlédnutí zde.

10. Prohlédnutí v kruhu


Chlapec si hraje s umělými postavičkami zvířat a lidí na farmu. Matka zatím v kuchyni smaží maso. Sestra zavolá na chlapce, že je rodiče berou na pláž. U vody se děti hrají a baví až do chvíle, kdy je vyruší nečekaná návštěva. Násilníci je unesou, svážou a uvězní jako dobytek.

Ke zhlédnutí zde.



A jako třešničku na dortu jsem si nechala výbornou přednášku Gary Yourofskyho na téma veganství.



5 komentářů:

Auri řekl(a)...

Dekuju moc za tento clanek! Uz dlouho jsem nejake to suma sumarum hledala a konecne mam z ceho vybirat.

Unknown řekl(a)...

Já jsem právě taky měla problém někde najít takový seznam, proto jsem ho pak vytvořila pro jiné stejně hledající :)

Anonymní řekl(a)...

Kdyby jatka měla stěny ze skla, každý by byl vegetarián." Paul McCartney, to mě tu prudí.. a co ti co v těch jatkách pracují, pro ně by se změnilo jen to, že by měli víc světla.. lidem se nevadí dívat na rozřezané mrtvoly, oni jsou nesoucitní.. promiň nedalo mi to.. Jinak fajn článek :) Ještě prej tlustí nemocní a téměř mrtví mají mít druhý díl, ale nevím jestli je to pravda, nevíš?

Jonáš Vohrna řekl(a)...

To netuším. Jinak ta první část, těžko říci. Částečně máš pravdu - znám lidi, co mi řekli, že ví, jak to chodí, viděli videa (třeba Jídlo sro), ale jedí ho dál... protože jim chutná a neumí bez něj žít, blabla. Ale spoustu lidí to i zarazí a začnou o tom třeba i přemýšlet. I mamka sem tam ode mě něco zahlídne a krapet to na ní vliv má, když se třeba dozvěděla o těch kohoutkách, jak je plynujou... takže jsou dvě skupiny lidí podle mě: s některýma nehne nic, takže tam je marný cokoliv, ale na ty další to může zapůsobit. A třeba něco změní, i kdyby to mělo být pouze omezení spotřeby :)

Gorilla řekl(a)...

masová konzumace masa spojená s průmyslovým vražděním dobytka a drůbeže, to je realita a není na tom nic vtipného nebo veselého. Ani trochu. Nicméně pojídání jiných druhů, jakkoliv kruté je zároveň zcela přirozené pro mnoho zvířat , živočichů. Svět je kruté místo, život je často jen plný bolesti a utrpení. Taková je realita a pokud v ní chceme přežít, musíme být schopni se s ní smířit. Nezměníme to. Můžeme zmenit sebe, můžeme přestat jíst maso či med,ale nic víc

Okomentovat