sobota 13. prosince 2014

Naše první veganské Vánoce (2014)

Vánoce se kvapem blíží. Určitě nejsem jediný, koho v příštím týdnu čekají vánoční večírky. U nás doma jsme začali s výzdobou, tedy spíš přítelkyně začala, už s nástupem adventu, dnes jsme společně postavili a ozdobili vánoční stromek - umělou borovičku, která mi zůstala po babičce. :) Ta se samozřejmě hned zalíbila naší kočce, která se začala za ní schovávat, ale o tom psát nechci. Tyhle Vánoce budou první, která s Klárkou strávíme spolu, tak nechceme nic opomenout. Dnes se má láska dala do pečení, a proto jsem si nemohl nechat ujít příležitost pořídit fotoreportáž. Už jen proto, že jsem s foťákem nebyl pár týdnů v kontaktu a že i náš blog čeká takřka týden na nový příspěvek. Níže si tedy můžete prohlédnout fotografie z průběhu "Christmas baking session", avšak nejen to. Také je k přečtení recept na tyhle dobrůtky. O ten už se postará má drahá polovička.

KOKOSOVÉ KULIČKY
  • kokos
  • sušené ovesné mléko
  • 60 g rostlinného tuku*
  • 160 g cukru
  • mandle
Kokos smíchejte s trochou mléka, přidejte máslo a cukr. Vše zpracujte do těsta. Tvarujte z něho malé kuličky, dovnitř nasoukejte mandli a obalujte v kokosu. Dejte hotové kokosky do ledničky, aby ztuhly.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY
  • 240 g hladké mouky
  • 160 g rostlinného tuku*
  • 50 g moučkové cukru
  • 100 g mletých oříšků (vlašských, lískových)
Mouku s cukrem prosejeme na válu, přidáme mleté oříšky a tuk a vypracujeme vláčné těsto. Nakrájíme na dílky, ze kterých vytvarujeme rohlíčky. Klademe je na plech s pečícím papírem a pečeme na 180 °C. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru. 

VÁNOČNÍ KOLEČKA
  • 240 g celozrnné mouky
  • 200 g rostlinného tuku*
  • 100 g vlašských ořechů nebo mandlí
  • 2 lžíce sirupu
  • marmeláda nebo čokoláda
* místo rostlinného tuku obsahujícího PO možno použít tuk kokosový

Z ingrediencí vypracujeme těsto, zabalíme do folie a dáme chladit. Těsto pak vyválíme a vykrajujeme kolečka. Pečeme také na 180 °C. Po vychladnutí buď spojíme marmeládou jako linecké, nebo namočíme do čokolády.


Jonash & Claireh
2. část (rok 2015) ZDE.























5 komentářů:

happy.lenulka řekl(a)...

jaký rostlinný tuk používáte? Mně asi jako nej volba přijde Alsan bio... sice je to palmový tuk, ale v té bio kvalitě by měl být asi pěstován šetrněji k orangutanům, ne? Jinak o jiné tuhé náhradě kromě kokosáku nevím (a ten nemůžu kvůli alergii).... :-/

veganka řekl(a)...

happy.lenulka - prosímvás palmový olej je palmový olej, pokud to není certifikovaný palmový olej, který jsem upřímně v českých výrobcích ještě nepotkala, tak se nejedná o žádné šetrnější jednání během jeho pěstování - je to fakt velké zlo a prosím zkuste ho nahradit třeba kokosovým olejem.

Jonáš Vohrna řekl(a)...

Neznámý - Alsan má psaný PO "z kontrolovaného biologického zemědělství, kontrolováno dle nařízení (ES) č. 834/2007 DE-ÖKO-024". A hned první bod v nařízení je: "Ekologická produkce je celkový systém řízení zemědělského
podniku a produkce potravin, který spojuje osvědčené
environmentální postupy, vysokou úroveň biologické
rozmanitosti, ochranu přírodních zdrojů, uplatňování
přísných norem pro dobré životní podmínky zvířat
a způsob produkce v souladu s požadavky určitých
spotřebitelů, kteří upřednostňují produkty získané za
použití přírodních látek a procesů. Ekologický způsob
produkce tak plní dvojí společenskou roli, když na straně
jedné zajišťuje zvláštní trh odpovídající na spotřebitelskou
poptávku po ekologických produktech a na straně druhé
přináší veřejné statky přispívající k ochraně životního
prostředí a dobrým životním podmínkám zvířat, jakož
i k rozvoji venkova".

My už s Klárkou výrobky s PO asi půl roku nekupujeme, právě jen výjimečně, pokud není alternativa, tak alespoň z ekologického zemědělství, kde si myslíme, že přeci jen ty podmínky jsou jiné než u klasické produkce. Ono zrovna ani pěstování kokosových palem není 2x šetrné...

happy.lenulka řekl(a)...

Jonáši, díky... Já to loňské vánoce řešila Bio Alsanem (jinak PO vůbec nekupuju, jen na Vánoce). Na kokos mám bohužel alergii a myslím si, stejně jako ty, že ani pěstování kokosu není extra šetrné... rozdíl mezi palmami a kokosem vidím pouze v tom, že palmi se těší větší oblibě, tak se pěstují ve větším množství... Myslím si, že dnešní boom s palmovým olejem je super věc, ale mám obavy, že lidi se ve velkém přikloní ke kokosovému a budem tam, kde jsme s palmáčem.... Myslím si, že ta správná cesta je lokálnost... Pro příští vánoce jsem se rozhodla vzdát klasiky a budu dělat už jen recepty postavené na neztužených tucích typu marokánky ze soucitně a prostě tam nebudu muset řešit zda vůbec palmový olej použít (i když bio)...

Jonáš Vohrna řekl(a)...

Hlavně co mi kupujeme už poslední měsíce margarín Frisan v Normě, tak máme po problémech. Ten je zejména ze slunečnic, kokosová složka tam je sice taky, ale v malé míře. Což tobě nepomůže, ale co se týká ekologie a lokálnosti, je to super. A se všemi těmi certifikáty na PO jsou značná potíže, co vím. Často to nic moc nezaručuje...

Okomentovat